Na lekcjach z przedmiotu towaroznawstwa uczniowie II klasy Technikum Handlowego prezentowali w sposób ciekawy i bardzo interesujący wybrane przez siebie zagadnienia z zakresu towaroznawstwa żywnościowego i nieżywnościowego. Od kwietnia uczniowie w wybranych terminach prezentowali swoje prace.
- Dąbrowska Aleksandra, Duś Honorata – Owoce, ich wartość odżywcza i rola w dietetyce
- Kubiak Weronika, Melkowska Monika – Kosmetyki oraz ich wpływ na skórę człowieka i środowisko
- Konat Julia, Cegiełka Dominika, Tabaka Maria – Napoje gazowane i środki w nich zawarte
- Prymas Dominik – Miody i ich wpływ na zdrowie człowieka
- Kowaliński Patryk – Cukier jako zagrożenie dla człowieka
- Staroń Sandra – Warzywa – jak zdrowo się odżywiać
- Mora Żaneta, Tomczyk Magdalena – Kofeina zawarta w kawie i jej wpływ na zdrowie człowieka
Taka forma prowadzenia lekcji pozwoliła nam na inne spojrzenie, na to co jemy i czego używamy w życiu codziennym. Mieliśmy również możliwość zadawania pytań czasem bardzo trudnych, na które wspólnie szukaliśmy odpowiedzi: dlaczego…? W przypadku warzyw, owoców i miodów mieliśmy okazje ich spróbować . Podczas towaroznawstwa nieżywnościowego mieliśmy okazje pooglądać różne rodzajów kosmetyków, dowiedzieliśmy się o substancjach szkodliwych dla naszego ciała i zdrowia. Taka forma zajęć nam się podobała i pozwoliła poszerzyć nasze horyzonty i spojrzenie na różne produkty i substancje w nich zawarte, które są szkodliwe dla naszego zdrowia. Uczniowie oceniali swoje prace wzajemnie pod opieką Pani Wioletty Żywioł.