poczta@zsp.wieruszow.pl | telefon: 62 784 13 21 | faks: 62 784 17 71

ZSP Wieruszów

„Sprawny w zawodzie – bezpieczny w pracy – kucharz, BHP z elementami prawa pracy”



„Sprawny w zawodzie – bezpieczny w pracy – kucharz, BHP z elementami prawa pracy”

W dniach 09.05 – 12.05.2017 uczestnicy Hufca Pracy z Wieruszowa reprezentowali Łódzką Wojewódzką Komendę OHP na Ogólnopolskim Konkursie „Sprawny w zawodzie – bezpieczny w pracy – kucharz, BHP z elementami prawa pracy” – organizowanym przez Podlaską Wojewódzką Komendę OHP i Komendę Główną OHP. Głównym celem konkursu było stworzenie młodzieży możliwości sprawdzenia poziomu wiedzy teoretycznej oraz praktycznych umiejętności w zawodzie kucharz przed zbliżającymi się egzaminami zawodowymi. W konkursie w zawodzie kucharz udział wzięło 16 dwuosobowych drużyn będących reprezentantami Wojewódzkich Komend OHP z całego kraju. Łódzką Wojewódzką Komendę OHP reprezentowali uczestnicy Hufca Pracy z Wieruszowa: Angelika Otorowska i Miłosz Kwaśniewski. W konkursie BHP Łódzką Komendę reprezentowała Angelika Włodarczyk z Hufca Pracy z Bełchatowa.
Konkurs składał się z dwóch części: praktycznej i teoretycznej. Przed przystąpieniem do części praktycznej, uczestnicy z 16 województw w drodze losowania, zostali podzieleni na cztery grupy, składające się z czterech dwuosobowych zespołów. Młodzi kucharze mieli do przygotowania tę samą potrawę. W tym roku konkursowe danie kulinarne składało się z zupy krem z białych warzyw z prażonymi pestkami słonecznika i kindziukiem oraz eskalopków z indyka w sosie kurkowym z plackami ziemniaczanymi i surówką coleslaw.

Młodzież podczas wykonywania dań była oceniana przez komisję, która pilnie obserwowała wszystkie zachowania uczestników, przyznając punkty za poszczególne kategorie. Ocenie podlegały wszelkie czynności podejmowane przez daną parę, począwszy od przestrzegania podczas gotowania zasad BHP, kolejności wykonywania działań, po walory smakowe i estetyczne oraz sposób podania wykonanego dania, a także umiejętność prezentacji pracy zespołu.
Każdy z kucharzy przystąpił również do części teoretycznej – testu składającego się z 30 pytań dotyczących programu nauczania zawodowego. W konkursie BHP uczestnicy mieli za zadanie rozwiązanie testu składającego się z 50 pytań. Oprócz zmagań konkursowych organizatorzy nie zapomnieli również o integracji. Przewidziano wiele atrakcji, by umilić przybyłym czas wolny, m.in. wycieczka krajoznawczo-edukacyjna, zwiedzanie miasta uzdrowiskowego Supraśl, zwiedzaniem Parku Megalitów oraz grill, który był wspaniałą okazją do integracji.

Po tych ciekawych przeżyciach nadeszła chwila ogłoszenia wyników, na co wszyscy z niecierpliwością czekali. Niestety nasza reprezentacja nie znalazła się na podium, ale zapewne było to dla nich nowe doświadczenie, a przede wszystkim sprawdzenie umiejętności przed zbliżającym się egzaminem zawodowym, za co już teraz trzymamy kciuki i życzymy powodzenia.


Skip to content