Uczniowie klasy II technikum hotelarskiego w ramach zajęć przygotowali piękne dekoracje z owoców i warzyw, wykorzystując technikę carvingu.
Carving to sztuka, która znana była już w starożytności w krajach dalekiego wschodu. Carving powstał w Chinach, Japonii i Tajlandii. Natomiast obecnie przywędrował również do Europy i ostatnimi czasy stał się popularny w Polsce. Carving polega na rzeźbieniu nożami w owocach i warzywach. Po raz pierwszy do Polski ta metoda wykonywania rzeźb trafiła kilkanaście lat temu. Na początku ozdabiano podawane potrawy za pomocą odpowiednio ukształtowanych liści, warzyw i owoców. Dzięki temu posiłki wyglądały smakowicie i estetycznie. Obecnie można spotkać wiele dzieł wykonanych za pomocą tej metody, z uwagi na coraz lepsze narzędzia, które umożliwiają wyrzeźbienie nawet najdrobniejszych szczegółów. Rosnąca popularność tej dziedziny sprawia, że coraz częściej są organizowane wystawy owocowych i warzywnych rzeźb.