29 września 2016 roku uczniowie IV klasy Technikum Hotelarskiego(podczas lekcji z przedmiotów zawodowych) nakrywali stół na różne okazje: uroczysty obiad, kolacja, Walentynki. Podczas wykonywania zadań uczniowie zgłębiali tajniki prawidłowego nakrywania stołu a także mieli możliwość twórczego zastosowania wiedzy o dekoracji stołu. Zajęcia były także okazją do poznania talentu młodzieży i bardzo dobrą wymianą doświadczeń i spostrzeżeń.
Nakrywanie do stołu powinno charakteryzować się pewnymi zasadami. Ich przestrzeganie pozwoli naszym gościom czuć się swobodnie i cieszyć się smakiem przygotowanych przez nas posiłków. To właśnie dzięki umiejętnemu ułożeniu sztućców jesteśmy w stanie przewidzieć, jakie rodzaje potraw zostaną podane. Poza tym, zastanawiając się, jak nakryć do stołu, powinniśmy przede wszystkim wziąć pod uwagę obok walorów estetycznych również praktyczne. Należy zatem ustawić nakrycia w ten sposób, aby posiłek mógł być spożywany w poczuciu komfortu i wygody.